Főoldal
Kiállítás megnyitó

Simon Kata kiállításának megnyitója.

Simon Kata üvegműves kiállítását nyitottuk meg április 20-án a Kossuth Lajos Művelődési Házban. A kiállító terembe lépve egy varázslatos világba csöppentünk,a falakon,tárlókban az ízléses alkotások. Simon Kata összes munkáját persze nem lehetett elhozni,így egy film mutatta be eddigi pályáját. A megnyitón közreműködött Cserna Zsolt fuvolán és Németi Dóra furulyán, mindketten Zeneiskolánk növendékei. Felkészítőjük :Demeter László tanár úr. A kiállítást Kolonics Péter művész tanár nyitotta meg. Idézzünk fel néhány gondolatot beszédéből!
".................. de miért beszélek ennyit a XII. századról, amikor a hanyatlásnak indult mozaikművészet átadta helyét az üvegfestésnek, amely azután a monumentális művészetek terén évszázadokon keresztül, főként az egyházi művészetben, megőrizte fontos szerepét. Elég, ha körülnézünk. Simon Kata díszüveg készítő munkái vesznek körül bennünket. Amit ma itt látunk, annak gondolatisága XII. századba született meg. Eltelt közel 900 év, de az üveget átható színes fény még mindig rabul ejti szemünket, szakrális hatása mit sem csökkent.

„Nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény: a tűzben nemesedett szín válik napfénnyé. Ez az oka annak a misztikus hatásnak, mely a dómok üvegfestményeiből felénk árad, mert ellentétben minden egyéb dekoratív festménnyel, melynek anyaga mindenkor holt és változatlan, az üvegfestmény színei az átszűrődő napfényben folyton rezegnek és változnak, irizálnak és ragyognak, aszerint, ahogy a fénysugarak behatásai változnak és ezáltal, mintegy élő jelenség hatnak reánk. ” Róth Miksa a XIX-XX. század fordulójának nagynevű üvegművese, Simon Kata egyik példaképe mondta az elhangzott gondolatokat.

 

Mit is kell tudnunk kiállítónkról? Milinszki Márton Táti Valzerben megjelent cikke a következőképpen kezdődik: „… eredetileg porcelánfestőnek tanult.” Én egy kicsit korábbról kezdeném a bemutatását. 1989-ben döntés született, hogy újraindul a már majdnem feledésbe merült, nagy múltra visszatekintő Dorogi Képzőművész Kör. Vezetésére engem kértek fel. ’89 nyarán egy alkotótábort szerveztünk Pilismaróton, amin Kata diákként részt vett. Újabb döntés született, magával ragadta az alkotás szeretete, és egyike lett annak az akkor még mindössze hat fiatalnak, akik elkezdték a munkát az alkotókörben. Közülük hárman ma is életvitel- szerűen alkotnak.

Innentől Katát idézem: „Kolonics Péter bíztatására jelentkeztem a budapesti kézműipari szakközépiskolába, ahol porcelánfestőként végeztem.  Ennek nagy hasznát veszem az üvegfestészetben. Ezt követően épületszobrászatot tanultam, ebben az időszakban találkoztam a díszüveggel. Korábban is gyönyörködve nézegettem a régi üvegeket templomok, pesti bérházak ablakain, de akkor még nem tudtam, hogy az üvegfestészet élő szakma, ma is művelik, ha nem is túl sokan. Ennek hatására kerültem egy díszüveges műhelybe Budapesten, ahol komoly elméleti és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtam."

Megközelítőleg 1992 lehetett, amikor Kata tanulmányait elkezdi Budapesten, és én elvesztettem szem elől. Később hallottam, hogy 2000-ben Táton megnyitotta önálló műhelyét. Szakmai pályájának egyik fontos állomása hívta fel ismét rá figyelmemet. Megbízást kapott a dorogi Szt. József plébániatemplom Haranghy Jenő festőművész múlt század közepén tervezte üvegképeinek restaurálására. A Haranghy féle sorozat kiegészítéseként új ablakot is készített, amely a nemrég szenté avatott Battyhány Strattmann Lászlót, soproni szemorvost ábrázolja.


Munkáival számos helyen találkozhatunk. Az esztergomi Szent Erzsébet Középiskola festett üvegablakai, a budapesti jezsuita rendház bejárati ajtó festett, ólmozott üvegének restaurálási terve, a komáromi kistemplom festett üvegablakai, a nyergesújfalui Szent Mihály templom festett, ólmozott üvegablakai, a táti Szent György Otthon bejárati ajtó üvegei, az üveggyári kápolna festett, ólmozott üvegablakai és talán ezt kevesen tudják, magam is nem régen szereztem róla tudomást, a csolnoki Nepomuki Szent János Plébániatemplom szentélyének Szentlelket ábrázoló kerek üvegablaka.

Simon Kata, táti üvegfestő – díszüveg készítő nem szereti, ha művésznőnek nevezik, pedig eddigi munkássága alapján méltán kijárna neki a megtisztelő cím. XII. századi elődei által megkezdett utat járja, akik, a gótika lenyűgöző katedrálisainak festett ablakait készítették, zseniális mesteremberek. Közöttük nők is, hiszen az üvegablak készítés, az üvegfestés azon kevés szakmák egyike volt a középkorban, amit nők is gyakorolhattak. Nem tartották őket művészeknek. A művész fogalma meg sem született. Nevük sem maradt fenn. Csak remekműveik, melyek emléküket a mai napig megőrzik. Mesteremberek. Csupa nagybetűvel. A világ változik, és korunk sajátossága a pontos dokumentálás: Simon Kata neve biztos fennmarad.

Zárszóként ismét tőle idéznék:
„Az öröm olyan, mint egy színes üveg: ha átnézünk rajta, minden más színben ragyog!”
Miközben megnézik a kiállítást érezzék ezt az örömet, amit elkészítésük jelentett a művésznek. Köszönöm figyelmüket."
A kiállítás 1 hónapig látogatható a Művelődési ház nyitvatartási idejében.

 

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Október 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ASP pályázat