Főoldal
Nagycsütörtök Nálunk

Jókedvvel, sikeresen mutatkoztunk be szomszédaink előtt a nagyheti programsorozaton.

A négy napos esemény negyedik résztvevőjeként, nagycsütörtökön láttuk vendégül a TOP- 5.3.1-16 – KO1-2017-00001 kódszámú, „Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében” című pályázat keretein belül Dorog, Kesztölc valamint Piliscsév küldöttségét és mutattuk be ma is élő hagyományainkat.
A sors úgy hozta, hogy elkészült a Dági úti kereszt felújítása, így szép számú közönség előtt szentelte fel dr. Kulcsár Sándor atya. Kolonics Péterné polgármester asszony mesélte el a vendégeknek mindazt, amit tudni lehet keresztünkről:
„A Thier - Gröschl ház kertjében 1815 óta áll ez a kereszt. A család elmondása szerint a hegyről út vezetett le, föntről lovas kocsival is lehetett közlekedni. Egyszer egy szekér elszabadult az úton és a kocsis halálos balesetet szenvedett. A tragédia után a hozzátartozók, pontosabban Franz Hogelmaier Ferenc keresztet állítatott, Johannes Hogelmaier emlékére. A feszületen a név régebben még olvasható volt .A Canonica visitatio is említést tesz a keresztről 1846-ban" Egy a falu végén, a Dág felé vezető út mellett áll egy kereszt, melyet Hogelmaier Ferenc állított 1815-ben és a mai napig is fenntartja." hangzik a bejegyzés. Mennyire fontos nekünk ez a feszület, hányan imádkoztak alatta, hányan álltak meg itt? Mennyi mindent látott…


Kavarognak bennünk a kérdések. Egyszer a Harangszóban írtuk a következő cikket, talán ez kifejezi a bennünk felmerülő gondolatokat:
"Nagyapád és minden ősöd a kereszt előtt levette a kalapját. Nagyanyád, s a régi anyák, kiknek vércseppjeit hordozod, ilyenkor keresztet vetett és összetette a kezét. Mert várt, mert hitt. Nem a kőben, nem a felszegezett rozsdás anyagban, hanem ami mögötte van, tudod? Majd tovább mégy, jönnek új emberek, azokat is megállítják a régi-új feszületek. De még itt vagy, most Te és Ő. Magad helyett, anyád helyett, őseid helyett, sőt, a helyén állsz,te is nézel fölfelé, a kúszó felhők fölé, ami fönt van, az köt össze teret és időt, embereket és lelkeket. Aztán mégy tovább. S a keresztek meg kísérnek, és választ kérnek. Nem harsányan, csak úgy, régi magyar módra, hallgatva és mindent kimondva. Mert ebben a hazában továbbra is állítanak kereszteket. Igaz, az út a végtelenbe fut, de egy biztos, visszatér mindig a keresztekhez. A kérdés: Veled, vagy nélküled! Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki valamilyen módon közreműködött a felújításban. Ez a feladat ismét csak összefogással tudott megvalósulni.” Polgármester asszony egy kis ajándékot adott át Sax László kőfaragó mesternek, aki a felújítást végezte, és egy emléklapot Sándor atyának, hogy az ő plébánossága idején valósulhatott meg mindez.


A német nemzetiségi vegyes kórus szép viseletében, Fódi János vezényletével emelte az különleges alkalom fényét. Az ünneplők ezután közösen vonultak át a művelődési házhoz. Út közben szép számú kereplő csapattal találkoztak. A régi idők hangulatát idézte a sok lelkes fiatal fiú, akik bártan mondták svábul a szokásos rigmusokat. A népes kereplő „alakulat” hatalmas tapsot kapott, az elismerő pillantásokat bezsebelve rendezetten vonult tovább a főúton.

Vendégeink a művelődési házban múltidézésen vettek részt. Felvezetésként Szax Tímea, a Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola 4. osztályos tanulója szavalt németül egy nagyheti verset. Polgármester asszony köszöntötte a vendégeket, polgármester társait, majd a 3-4-5. osztályos diákok együtt kérdezték a színpadon helyet foglaló szépkorúinkat a helyi húsvéti szokásokról, emlékeikről, érzéseikről. Jókedvű, érdekes beszélgetés nyomán rajzolódott ki a gazdag csolnoki hagyományvilág, szinte mi is ott voltunk velük a múltban, átélhettük az akkori hangulatot. A múltidézés összeállításában Gáspárné Szalczinger Mária tanárnő segített.


A vendégek ezután a frissen készült sváb böjti ételekkel ismerkedhettek, kóstolhattak babos tésztát, babsalátát, böjti bablevest krumpli gombóccal. A kiállító teremben a kereplőket vehették szemügyre, csuhéból készíthettek nyuszit, az udvaron játékpark várta a gyerekeket. Nagyon hálásak vagyunk minden közreműködőnek, hogy hozzájárult a sikerhez, hogy együtt tudtuk megmutatni szomszédainknak húsvéti hagyományinkat, igazi közösségi ünnepé alakítva ezt a nagycsütörtököt.

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!