Főoldal
Kiállítás Megnyitó

2020.augusztus 15-n került sor a Kossuth Művelődési Házban az „Én Csolnokom” kiállítás megnyitójára. A kiállítást Kolonics Péterné polgármester asszony nyitotta meg. A megnyitó elején levetítették a Lucky Gentlemen Csolnokon forgatott videoklipjét, majd a kiállítás megtekintése után is előadtak 4 számot a közönség legnagyobb örömére.

 

Részlet a beszédből: A XX. Falunap alkalmából hirdettük meg először hagyományteremtő szándékkal a képzőművészeti pályázatot, melynek a címe az „Én Csolnokom” volt. A rendkívüli veszélyhelyzetben a XXIII. Falunapokat sajnos nem tudtuk megrendezni, de az én Csolnokom pályázatot meghirdetni igen, gondolva, hogy a vírus okozta bezártságot megszakító séták során inspirációkat nyerünk a témához, így is lett. Immár a negyedik pályázat munkáiból megrendezett kiállítás megnyitója zajlik. Sok alkotás érkezett, hisz a hely, ahol élünk, rengeteg témát kínál. Az idén is bekerült a versenykiírásba, hogy bármilyen irodalmi alkotással is lehet pályázni, jövőre pedig bekerül a zene kategória is, mert mint a műsor végi meglepetés produkció igazolja, szükség van arra is. Az alkotások zsűrizésére felkértem Czéh Zoltánt az Írisz Fotóklub vezetőjét és Kolonics Péter festőművész-tanárt. Az irodalmi alkotások véleményezésére pedig Ágoston Andrea tanárnőt.

 

Az eddigi pályázatoknak is rengeteg pozitív hozadéka volt, pl. Trnka Annamária reklámgrafikái, melyek táskákon, pólókon láthatók, vagy akár a Tanösvény állomásainak tábláit díszítik, az általa készített grafikai tervek ma már hozzátartoznak a falu jelképrendszeréhez. Az idén változatos anyag gyűlt össze, vannak gyermekrajzaink, fotóink, festmények, grafikák, versek, elbeszélések, de van egy makett is, melyet a Nyári tábor gyermekei készítettek a tábor ideje alatt. Előtte nyilván be kellett járniuk Csolnokot, meg-megállni az érdekes épületeknél, szép dolgoknál. És azt gondolom, ez a lényeg, hogy meg is ismerjük ezt a helyet, ahol élünk, hívjuk fel a figyelmet a rengeteg szépségre. Nagy Adri alkotásait köszönöm, festménysorozata eljuttat bennünket a Berzéthy villához, az ajtók sorozattal rányitja a szemünket a sok-sok apró részletre, ami körülvesz bennünket, amit a hétköznapi rohanásban észre sem veszünk. Így lesz megörökítve Parti Pista bácsi pincéjének bejárata, így idézzük meg az ő személyét is, eszünkbe jutnak kedves szavai, pedig sajnos már nincs köztünk. De a telepi iskola termének ajtaja is rengeteg emléket idéz. Ahogy Adri a mottóban írja, minél több ajtót nyitsz ki, annál több emléket szerzel. Merjünk, hát minél több ajtón bemenni és nem félni attól, ami fogad bennünket. Izgalmas kihívásokkal teli feladat ez, de csak így érdemes. A zsűri is felfigyelt az ezekben a képekben rejlő mondanivalóra, hiszen legtöbbször a részletekből többet tudunk meg, mintha távolról szemlélnénk a dolgokat. Erre biztatná a zsűri a jövőben pályázókat, hogy ezeket az apró és mégis annyira jellemzően csolnoki dolgokat kutassák, melyek szebbé teszik az életünket is, sokszor szinte észrevétlenül.

Legnagyobb örömömre beküldte sorait Csolnokról Szombathné Baumann Éva. Örömmel olvastam Nágel Zsuzsi jelenetét, azt gondolom, hűen adja vissza milyenek is vagyunk mi svábok itt 2020 táján facebookostól, csendrendeletestül. Erzsi néni is tollat ragadott, ami példaértékű, 87 évesen vette a fáradtságot és összefoglalta a tudnivalókat Csolnokról. Ágoston Andrea így ír: Az 1. helyezés odaítélésénél leginkább a személyes érzelmek kifejezése volt a döntő szempont. Az írás mögött érződött egy ember, aki ugyanolyan természetességgel adta önmaga egyediségét, mint az írásában sokat emlegetett virágok a színeiket és illatukat. A 2. helyezés odaítélésénél értékeltük az ötletet, a szerkesztés kerekségét, a csattanókat, az életből kölcsönzött pillanatok irodalmi feldolgozását. Az egyik különdíjat a Csolnok múltjából is idéző pályamunka rangidős készítőjének ítéltük, a másikat pedig a település sokszínű verses bemutatásáért kapta az alkotó. A képeket, fotókat nézve, az irodalmi alkotásokat olvasva érezzük a szeretetet, hogy mindannyiunknak Csolnok az a hely, ahol otthon vagyunk. Melyek azok a jellemző helyek, melyek megjelennek az alkotásokon?

A Nepomuki Szent János Templom, a Szent Borbála templom, a Bányász emlékkő a Miklósberekben, a Horgásztó, a pincesor, a gyönyörű táj, a Kálvária az eredeti helyükre visszaállított keresztekkel megjelenik Kiss Flórián szép rajzán és Gelnicki Bence fotóján is, ezek személyes kedvenceim, a képek láttán eszembe jut, a küzdelem, ami után vissza tudtak kerülni eredeti helyükre, feltűnnek a paplanernyősök, akik megfelelő széljárás idején elözönlik a Mókus hegy oldalát és az óvoda is Erdős Laura képén, Pados Vivien visszaidézi a régi homokvasúti hidat, Molnár Máté zseniális grafikáján, sajátosan, egyéni módon adja vissza a csolnoki disznóölések hangulatát. Kiss Bendegúz megörökíti a már szinte kuriózumnak számító tűzoltóautót, ami még napjainkban is jó szolgálatot tesz a községnek. Naszvadi Hanna képe a vírus ölelésében, frappáns megfogalmazása az akkori helyzetnek. A fotókon láthatjuk a Mókus hegy állat és növényvilágát is. Örömmel töltött el Sélley Mária pályázata, nagyon örülök, hogy vállalkozott a megmérettetésre, bízom benne, hogy máskor is résztvevője lesz ennek, a szándékunk szerint továbbra is évente megrendezendő pályázatnak. De vannak fotóink az elkapott 2 pillanatokról, mind-mind szép emlékeket idéznek fel bennünk, mint a szüreti felvonulás Kocsis Margit féle életképe…

Nagyon örülök, hogy a Pályázati felhívás ismét sokakat szólított meg, minden egyes alkotás beérkezésénél boldog voltam. Széles skálát mutat az életkor, az Óvodásoktól nyugdíjasokig vállalkoztak a megmérettetésre. Falunk fotósa és krónikása, Schmidt Pista bácsi sok képpel van jelen, nagyon hálásak vagyunk töretlen aktivitásáért.

 

Mellette ott van az új feltörekvő nemzedék is, Gelnicki Bence, Halas Norbert, Bienerné Varga Hajnalka, Székely Fanni, Hidasi Ármin, Szabó Molnár Andrea és akik jelzik, hogy ma már nem csak a fényképek száma nő, hanem a fényképezőgép segítségével látni képes emberek száma is gyarapodik. Mindannyiuk munkáját áthatja azonban az a szeretet, amit Csolnok iránt éreznek. A díjazás kategóriáit idén is az életkor, technikák alapján szabta meg a zsűri. Vannak kategóriák, mint hamarosan elhangzik, vannak díjak is, de tulajdonképpen mindenki díjazott. Az alkotók legnagyobb díja a jól végzett munka öröme, nekünk nézőknek pedig a kiállítás és a képek bemutatta világ, lakóhelyünk, melyet mindannyian szeretünk. Nagyon szépen köszönjük azok segítségét, akik a kiállítás rendezésében részt vettek: Kovács József, Kolonics Péter, Mandusitz Zsuzsi, Barlanginé Keszthelyi Márti.

Búcsúzóul Baumann Éva írásból idéznék: „Bárhonnan, bármilyen magasságból néztünk a településre, mindig megállapítottuk, hogy páratlan a látvány. A zöld minden árnyalatát megmutató Mókus fölött 10-13 paplanernyőst számoltunk meg, ők már szinte hozzátartoznak a település képéhez. Hátrébb a Gete köves kaptatójával nagyobb kihívást jelent. A két hegy között pedig filmbe vagy legalábbis fotóra kívánkozó a határ erdővel körbe ölelt mezőivel, aranysárga napraforgó vagy repce ültetvényeivel, a lilában pompázó takarmányherével, majd a begyűjtésre váró fakó sárga körbálákkal terhelt területeivel. És még ott a Henrik-hegy, amit idén kihagytunk, de már többször onnan néztük meg az augusztus 20-i esztergomi tűzijáték fényeit. Tiszta időben jól látható a Bazilika és a Duna ezüstcsíkja is. Ősszel az avar illatával, a színesbe öltözött fák látványával töltekezünk, és megállapítjuk, hogy hihetetlen, hogy mire képes a természet. Télen pedig lányom fotókkal igazolja a késése miatt hitetlenkedőknek, hogy itt tényleg van hó. De ha nem is jut minden évben elegendő a puha takaróból, azért egy-egy zúzmarás látvány kárpótol bennünket.”

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Június 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

ASP pályázat