Polgármester Köszöntője

 

    Tisztelettel köszöntjük Önt Csolnok község honlapján! 

 

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ellátogatott honlapunkra! Oldalunkon igyekszünk minden olyan közérdekű információt elérhetővé tenni, amellyel felkelthetjük érdeklődését. Festői fekvésű, 3253 fős lélekszámú községünk Budapesttől 40 km-re található Komárom-Esztergom megyében, a keleti Gerecse festői völgyében, a Nagy-Gete lábánál. Az itt élők jelentős része a német nemzetiséghez tartozónak vallja magát, a sok évszázados  hagyományokat a kórusokban, zenekarokban és a tánccsoportban is igyekszünk megőrizni. Büszkeségünk a 2019. június 22-én átadott német nemzetiségi tanösvény. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat és Csolnok Község Önkormányzata együttműködésében megvalósuló látványosság állomásai a múltról és jelenről, helyi épületekről, szokásokról, történelemről, a falu fontos személyiségeiről közvetítenek információkat. A művelődési házban, a kezdőponton magyar és német nyelvű útikalauzokat talál az Érdeklődő, mely segíti a tájékozódásban. Ha csak épp egy délutánra keresünk magunknak tartalmas programot, vagy akár még átutazóban is érdemes megállni Csolnokon néhány órára, mert a tematikus ösvény garantáltan sok érdekességgel szolgál.

December elsején avattuk fel és adtuk át a lakosságnak az Ulmer Schachtelre, emlékeztető színpadot, az ulmi bárkával hajóztak őseink egykor a Dunán, érkeztek meg Nyergesújfalura és telepedtek le a környéken. 

Az állandó színpad formája tovább hangsúlyozza nemzetiségi származásunkat és lehetőséget ad különböző fesztiválok, rendezvények szervezésére. 

Látnivalóink közé tartozik továbbá az Emlékhely a volt IX-es akna területén. Csolnokon működött ugyanis az utolsó Gulágként elhíresült munkatábor, ahol politikai elítéltek dolgoztak együtt a csolnoki és környékbeli bányászokkal.
Érdemes felkeresni a Nepomuki Szent János Plébánia Templomot és a Szent Borbála Bányász Templomot, valamint érdemes felsétálni a Kálváriára is, az öreg kőoszlopos stációk vezetnek fel a 2019-ben eredeti helyére visszaállított feszületekhez is.
Páratlan sportolási lehetőség várja a falu lakóit és az ide érkezőket, az uszodában, a sportcsarnokban, a teniszpályán és  a futballpályákon. Csolnok a paplan ernyősök birodalma is. Gyakran, nagy létszámban látogatnak el községünkbe, hogy hódolhassanak  szenvedélyüknek.

Csolnok tökéletes helyszín a természetjárók számára is. Hétvégéken számtalan turistával találkozhatunk halastavunk környékén, illetve a községet körülölelő hegyeken. A Csolnok Ring Klotz Gábor Emléktúra egyik leglátogatottabb rendezvényünk. A Kéktúra útvonaláról letérve 300 méterre található a Bányász Múzeum, ahol egy gazdag bányászati- és ásványgyűjteményt tekinthet  meg a kedves Érdeklődő, előzetes bejelentkezés után. A gyűjtemény különösen jelentős, mivel szinte egyedülállóan mutatja be a medence bányászatának emlékeit, eszközeit. A Miklósberekben egy emlékkő jelöli azt a helyet, ahol 1781-ben kezdetét vette a bányászat Csolnokon és egyúttal a Dorogi szénmedencében.

Amennyiben most csak az interneten keresztül találkozhatunk, tekintse meg galériánkat, vagy lapozzon bele községünk újságjának legújabb  számába!
Reméljük, honlapunkon megtalálja mindazt az információt, amire szüksége van. Véleményét, észrevételeit szívesen várjuk.

Bízunk benne, hogy a közeljövőben személyesen is köszönthetjük Önt Csolnokon!

 

Csolnok község képviselő-testülete nevében:

Kolonics Péterné
polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KÖZADATKERESŐ

 

 

magyarorszag

Kövess minket!

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

szlogo page-0001

 

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A 191/2020. (V. 8.) sz. Korm. rendelet szerinti ellenőrzött bejelentésüket (veszélyhelyzet alatti engedély-kötelezettség tárgyában) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen tehetik meg.

Pőczéné dr. Csorba Erika 
jegyző

Mini bölcsöde kialakítása Csolnokon!

Kattintson az alábbi képre a nagyításért.

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

ASP pályázat

Partnereink:

Személyemelő és kosaras emelő bérlés

AUDI bontó

Elektromos kisautó

Tüzifa árak

Máltai nyaralás

Állvány bérlés árak

Ékszerész